Dimaq 2003an sortu zen elikagaien sektorerako makinak inportatzeko enpresa gisa, zehazki haragiaren sektorerako. “Espainia osoan lan egiten dugu zerbitzu tekniko propioa duten banatzaileekin lankidetzan”, azaldu du elkarrizketa honetan Ainhoa Etxeberriak, Hondarribian (Gipuzkoa) egoitza duen enpresako gerenteak.
2008an, konpainiak merkatuan sortzen ari zen behar bat identifikatu zuen: oilasko-paparrak xerratzea. “Soluzio erabilgarriak bilatu genuen, eta beharrezko bermeak eskaintzen zituen bat bera ere aurkitu gabe, 2009an Dimaqen gure makina propioa garatzea erabaki genuen”, adierazi du Etxeberriak.
Horrela, 2011n lehen oilasko-xerra merkaturatu zuen enpresak, Ebaki izenarekin, Lleidako haragi-enpresa handi batean instalatu zena. Hurrengo urratsa makina Alemaniako nazioarteko azoka batean aurkeztea izan zen, eta han lortu zuen lehen arrakasta esportazioan. “Bezero batek makina Australiara eramatea eskatu zigun, gure lehen esportazioa izan zen, orain Europan, Amerikan, Asian eta Ozeanian gaude eta 300 makina inguru ditugu merkatuan”, azpimarratu du Dimaqeko kudeatzaileak.
21 urteko ibilbidearen ostean, proiektu berrietan murgilduta dago Gipuzkoako enpresa. Batetik, bere instalazioak handitzea pabiloi berri bat erosita, eta, bestetik, bere proiektu “anbiziotsuena” Marelekin lankidetzan egitea, Etxeberriak azaldu duenez, “punta-puntakoa baita sektorean”. “Haiekin batera lan egingo dugu, eta McDonalds eta Kentucky Fried Chicken hornitzaileei pisu finko batean xerratutako oilasko-bularkiak eskaintzeko”, azaldu du.
Euskal enpresen nazioarteko proiektuak bultzatzea da SPRI Taldearen helburuetako bat; izan ere, Basque Trade and Investment Nazioartekotzeko Euskal Agentziaren bidez, leihatila bakarraren bidez bere baliabide eta laguntza guztiak jartzen ditu enpresen eskura, adibidez Elkartu, Gauzatu edo BEINT eta Global Training Bekak.
ETEentzako, merkatuak dibertsifikatzeko, atzerriko bekak, nazioarteko lizitazioak, itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak esportazioak sendotzeko, ezarpenak egiteko laguntzak edo nazioartekotzeko prestakuntza espezifikoa.
Interesgarria, ezta?