Azti Oncofood
Berrikuntza Ekintzailetza I+G+B
Albisteak 25 iraila, 2020

Aztik elikadura-soluzio berritzaileak garatu ditu minbizia duten pazienteen bizi-kalitatea hobetzeko

Proiektuak 3Dn inprimatutako produktu sorta bat proposatzen du, gaixotasunak eta tratamenduak dastamenean eta usaimenean eragiten dituzten alterazioak leuntzeko.

Aztik, BRTA euskal aliantzako kideak, minbizia duten pertsonei zuzendutako elikadura-soluzio berritzaileak garatu ditu, pazienteen nutrizio-eskakizunak ez ezik, haien zentzumen-alterazioak ere kontuan hartuta, jateko atsegina sustatu eta malnutrizioa prebenitzeko. ONCOFOOD du izena proiektuak, eta malnutrizioa saihestu edo arintzea du helburu , paziente onkologikoen nutrizio-premia espezifikoak asetzera bideratutako soluzio-sorta baten bidez. Gainera, ekimen honek dastamenaren eta usaimenaren alterazioak konpondu nahi ditu, besteak beste, zapore arraroak (zapore metalikoa) estaltzen, gustua galtzen dutenentzako zaporea goraipatuz edo ahoko lehortasuna duten pazienteengan listua sortzea erraztuz.

“Tratamenduaren ondorioz, edo gaixotasunaren ondorioz, minbizia duten pazienteek albo-ondorio kaltegarriak izaten dituzte, hala nola dastamena galtzea, aho-zapore txarra, zapore metalikoa, zauriak ahoan, okadak eta jateko gogoa galtzea”, zehaztu dute Zientzia, Teknologia eta Berrikuntzaren Euskal Sareko kide den zentro teknologiko honetan. Haien esanetan, efektu horiek “eragin handia” izan dezakete elikagaiak egunero hartzerako orduan: “jan-atsegina galtzen denean, gutxiago jaten da, eta, beraz, malnutrizioa jasateko arriskua handiagoa da eta errekuperazio prozesuak nabarmen oztopatzen dira”, ohartarazi dute.

Gaur egun, nutrizio klinikoaren merkatuak nutrizio-laguntzako produktuak eskaintzen ditu (irabiatuak edo pureak, oro har), baina produktu hauek ez dute arreta jartzen plazerrean, ezta paziente bakoitzaren elikadura-lehentasunetan ere. ONCOFOODen, pazienteen egunerokotasunean txerta daitezkeen produktuak proposatzen dira alternatiba gisa, hala nola zopak, kremak, edariak, gozagarriak edo postreak. Produktu horiek lortzeko, “osagai egokiak eta teknologia berritzaileak konbinatzen dira, soluzio bakar eta seguru horiek egitea ahalbidetuz”.

Ikertzaile-taldeak azpimarratu duenez, “proiektu hau pazienteetan zentratuta dago”, eta, beraz, teknologia zentroa lan handia egiten ari da, bai haiekin, bai haiek zaintzeaz arduratzen diren profesionalekin, “haien beharrak asetzen dituzten soluzio egokienak diseinatzeko”.

Orain arte, Aztik talde-saioak abiarazi ditu, pertsona horiek elikatzeko orduan dituzten zailtasun handienak identifikatzeko, eta ikertzaileek garatu beharreko produktuen tipologia lehenetsi ahal izan dute. Azken helburua onarpen handiena duten produktuak merkaturatzea da, kasu horietan ohikotasunez erabiltzeko, beste populazio-talde batzuetara estrapolatzeko, baita COVID-19a duten pazienteetara ere, horiek ere dastamen eta usaimen-nahasmenduak eta irensketa-arazoak baitituzte.

Aztik EIT Food partzuergo europarrak finantzatutako proiektu europar hau koordinatzeko ardura du, Erresuma Batuko Reading unibertsitatearekin eta Varsoviako unibertsitatearekin, Maspex (Polonia) eta Natural Machines (Bartzelona) enpresekin; eta Onkologikoa eta Bizkaiko AECCarekin batera.

3D teknologia soluzio gisa

Gainera, proiektuak elikadura-teknologia berritzaileak erabiltzen ditu, hala nola 3Dko inprimaketa, disfagia duten edo prozedura kirurgiko baten ondoren aldi baterako dieta biguna behar duten pazienteentzako alternatibak lortzeko . Elikaduraren esparruan erabiltzen den fabrikazio gehigarriko teknologia honen bidez, deskribatutako sintomak dituzten pazienteentzako egokiak diren janariak eta aperitiboak lortu ahal izango dira. Izan ere, “plater bakoitzaren edukia nahi diren mantenugaiekin pertsonalizatzeko, zaporeak bereizteko eta kasu bakoitzerako testura egokia emateko aukera ematen du, pure formatuko janaria behar dutenen menuen monotonia aldatzeko”, azaldu dute zentro teknologikotik.

3D inprimagailuak sukaldeko labe baten tamaina du eta kapsula batzuk ditu ospitaleetan erabili ohi den janaria kargatzeko. Kapsulen edukia nahastuz, eta zehaztasun handiko sistema bati esker, hiru dimentsiotan lortu nahi diren testura eta diseinua lortzen dira. “Gaur egun, 10 minutuan plater bat inprimatzeko gai da, baina denbora hori murrizteko eta zerbitzua hobetzeko lanean ari gara”, azaldu dute proiektuko ikertzaileek.

Euskal enpresen artean berrikuntza bultzatzeko, enpresa txiki eta ertainetatik konpainia handietaraino, SPRI Taldeak Hazinnova eta Innobideak bezalako programak eta laguntzak ditu. Hemen kontsulta daitezke.

Lotutako albisteak

Zinemaldia  Startup  Challenge  2025
21/04/2025 Ekintzailetza

Zinemaldia Startup Challenge 2025

Izen-ematea: apirilaren 15etik ekainaren 2ra arte

Ceit  zentro  teknologikoak  300  enplegu  baino  gehiago  sortzen  dituzten  20  spin-off  sustatu  ditu  eta  30  M  €  inguruko  inbertsioa  ekarri  dute
16/04/2025 I+G+B

Ceit zentro teknologikoak 300 enplegu baino gehiago sortzen dituzten 20 spin-off sustatu ditu eta 30 M € inguruko inbertsioa ekarri dute

Mikel Jauregi sailburuak Ceit bisitatu du, ikerketa aplikatuko eta teknologia enpresara transferitzeko erreferentziazko zentro teknologikoa

Sei  euskal  ikerketa-erakundek  bat  egin  dute  ITTHACAn  zahartze  osasuntsua  sustatzeko
16/04/2025 I+G+B

Sei euskal ikerketa-erakundek bat egin dute ITTHACAn zahartze osasuntsua sustatzeko

Elkartek programak finantzatutako proiektu honek biomarkatzaileak, iragarpen-ereduak eta osasunaren zuzeneko monitorizazioa erabiltzen ditu.

MEPRO  Medical  Reproductive  Solutions,  gizarte-helburu  teknologia:  ugalkortasun  maskulinoa  berritzen
15/04/2025 Berrikuntza

MEPRO Medical Reproductive Solutions, gizarte-helburu teknologia: ugalkortasun maskulinoa berritzen

Gure helburua osasun-profesionalei eta bikoteei antzutasunaren erronkei aurre egiteko tresna berritzaile, seguru eta eraginkorrak eskaintzea da

Kontsulta  irekia:  Spri  Taldearen  laneko  prebentzio-zerbitzuak  definitzeko  zure  aukera
15/04/2025 Berrikuntza

Kontsulta irekia: Spri Taldearen laneko prebentzio-zerbitzuak definitzeko zure aukera

Sprik merkatuko aurretiazko kontsulta jarri du abian, lan-arriskuen prebentzioaren eta osasunaren zaintzaren sektorearen benetako beharretara egokitutako lizitazioa diseinatzeko. Horren bidez, operadore ekonomikoen ekarpenak bildu nahi dira, kontratazio-prozesu lehiakor, garden eta merkatuko jardunbide egokienekin lerrokatua egituratzeko.

Aloka,  profesionalen  artean  ikus-entzunezko  materiala  alokatzeko  plataforma
14/04/2025 Berrikuntza

Aloka, profesionalen artean ikus-entzunezko materiala alokatzeko plataforma

Gipuzkoako startup-ak hainbat ekipo eskaintzen ditu, hala nola kamerak, grabagailuak, mikrofonoak, droneak. Mobile World Congress-eko 4YFN biltzarrean parte hartu zuen, SPRI Taldeak kudeatutako stand batekin, webgunea inbertsore eta bezero potentzialei aurkezteko.

Metagra,  mende  erdiko  berrikuntza  automobilgintzarako  hotzeko  estanpazioan
10/04/2025 Berrikuntza

Metagra, mende erdiko berrikuntza automobilgintzarako hotzeko estanpazioan

Bergarako enpresa pieza konplexuen fabrikazioan sendotu da, jasangarritasunaren eta berrikuntzaren alde eginez.

Sustatu  berrikuntza-proiektuak  zure  enpresan  Fast  Track  Innobideak  ekimenarekin
10/04/2025 Berrikuntza

Sustatu berrikuntza-proiektuak zure enpresan Fast Track Innobideak ekimenarekin

Fast Track Innobideak Euskadiko enpresa berritzaileen kopurua handitzeko eta sustatzeko sortu zen. Merkatuan ondasun edo zerbitzu berriak sartu dituzten edo enpresan negozio-prozesuak hobetzen dituzten berrikuntza-jarduerak babesten ditu, enpresa lehiakorrago bihurtzeko.

Industriarako  soluzio  teknologiko  aurreratuen  garapenean  erreferentea  den  ULMA  kooperatiba  taldea  bisitatu  du  Mikel  Jauregi  sailburuak
10/04/2025 I+G+B

Industriarako soluzio teknologiko aurreratuen garapenean erreferentea den ULMA kooperatiba taldea bisitatu du Mikel Jauregi sailburuak

Oil&Gaseko negoziorako brida homologatuen fabrikazioan munduko liderra den ULMA Forged Solutionsen lantegi nagusian ibili da eta "ziurgabetasuna nagusi den une honetan, ULMA kooperatiba-taldea industriaren, inbertsioaren, berrikuntzaren eta kalitatezko enpleguaren aldeko apustua nabarmena egiten ari da" nabarmendu du

Jon  Ander  Egaña:  “BASQUE  FOOD  CLUSTERrek  elikadura  euskal  industriaren  sektore  estrategiko  gisa  kokatzea  lortu  du”
09/04/2025 Berrikuntza

Jon Ander Egaña: “BASQUE FOOD CLUSTERrek elikadura euskal industriaren sektore estrategiko gisa kokatzea lortu du”

Elikatze-katearen euskal elkartea 150 enpresa eta erakunde baino gehiagoren lehiakortasuna hobetzeko lanean ari da, berrikuntzaren garapenarekin, lankidetza-proiektuekin eta teknologien integrazioarekin.

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.