Klima-aldaketaren eragina, baliabide natural gutxiago eta biztanleria-ratio handiagoa, teknologia digitalen agerpena, online merkataritzaren gorakada, ‘Delivery’ -a edo kontsumitzailearen konfiantza indartzea… Enpresa- eta erakunde-sarean eta, oro har, gizartean agertzen diren erronketako batzuk dira. Horiek gaur egungo testuinguruaren parte dira dagoeneko, eta hainbat esparru eta sektoreetatik konponbideak behar dituzte.
Esparru horietan guztietan eragin handiena izan dezakeen sektoreetako bat, hain zuzen ere, elikagaiena da. Izan ere, bere prozesu eta sistemek inpaktu zuzena dute erronka horiek hartzen duten norabidean. Hala ere, “elikaduraren sektoreak aurre egin behar dien erronka gehienak ezin dira soluzio isolatuen bidez konpondu; aitzitik, eztabaida holistiko maila bat eta ikuspegi desberdinak kontuan hartzen dituen ikuspegi bat behar du”, dio Carolina Najar Aztiko Elikadura Merkatuko zuzendariak.
Testuinguru horretan, AZTInnova plataforma garatu du Aztik, euskal zentro zientifiko eta teknologikoa eta BRTA aliantzako kidea. Komunitate birtual esklusiboa da, elkarlaneko berrikuntzaren bidez balio sorkuntza sustatzeko eta elikaduraren balio-katean sinergiak sustatzeko. “Doako gune horretan, komunitateko bazkideek elikaduraren sektoreari buruzko informazio estrategikoa eskuratu ahal izango dute, eta merkatuari aurrea hartzeko, enpresetan berrikuntza bultzatzeko eta elkarlaneko proiektuak bultzatzeko networking foro sektorial batean parte hartzeko tresnak eduki ahal izango dituzte”, azaldu dute euskal zentro teknologikotik.
“Elikagaien sektorean ezin dugu orain arte bezala jarraitu, planetak ez dituelako baliabide horiek. Horri zientziatik erantzuna ematea funtsezkoa da, bai gizartearentzat eta baita zientzia berarentzat ere”, adierazi du Rogelio Pozo Aztiko CEOk. Horiek horrela, euskal zentroaren helburua da sortutako espazio hori elkargune izatea berrikuntza-proiektuak elkarrekin diseinatu, planifikatu eta garatzeko, soluzio inklusiboak eta jasangarriak eraikitzeko eta lankidetzatik balioa sortzeko.
Berrikuntza eta digitalizazioa etorkizuna bermatzeko
AZTInnova plataforman sartu den lehenengo edukietako bat, eta haren oinarriak finkatzen dituena, FoodTure txostena da. Txosten horrek sektorearen etorkizuneko joerak aztertzen ditu, eta berrikuntza aktibatzeko eta elikaduraren esparruan eraldaketa jasangarri eta osasungarria lortzeko alderdi garrantzitsuenak ikertzen ditu.
“Osasun krisiak are gehiago utzi du agerian nekazaritzako elikagaien ehun sendoa, fidagarria, berritzailea eta jasangarria izatearen garrantzia”, esan du Pozok. “Horrek digitalizazioaren eta sistema zirkularren aldeko apustu argia eskatzen dio elikagaien industriari”, gaineratu du.
Gidan jasotzen diren funtsezko alderdien helburua garapen jasangarria lortzea da, Nazio Batuen Erakundeak 2030erako proposatutako Garapen Jasangarriaren Helburuen ildotik. Horretarako, “beharrezkoa da bidea elkarlanean egitea, berrikuntzan gehiago inbertituz eta zientziatik eta teknologiatik aplikatutako soluzioak proposatuz”, ziurtatu du Najarrek.
Euskal enpresen artean berrikuntza bultzatzeko, enpresa txiki eta ertainetatik konpainia handietaraino, SPRI Taldeak Hazinnova eta Innobideak bezalako programak eta laguntzak ditu. Hemen kontsulta daitezke.
ETEentzako, merkatuak dibertsifikatzeko, atzerriko bekak, nazioarteko lizitazioak, itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak esportazioak sendotzeko, ezarpenak egiteko laguntzak edo nazioartekotzeko prestakuntza espezifikoa.
Interesgarria, ezta?