Begoña Pérez Villarreal: “EIT Foodek 11 milioi euro banatu ditu ‘start-up’-etarako eta Covid krisiaren ondorioz arriskuan zeuden berrikuntza proiektuetarako”
EIT Europako Berrikuntza eta Teknologia Institutua da, EBetik independentea den et 2008an berrikuntza eta ekintzailetza bultzatzeko sortu zen erakundea. EIT Food EITren zortzi berrikuntza-komunitateetako bat da, eta elikagaien berrikuntzarako Europako ekimen nagusiena. Helburua elikadura-sistema jasangarriagoa, osasungarriagoa eta konfiantzazkoagoa izatea da. 75 erakunde baino gehiago biltzen dituen partzuergo baten modura funtzionatzen du eta barnean hartzen ditu, funtsezko industriak, sektoreko enpresa nagusiak, startup-ak, Europa osoko ikerketa-zentroak eta unibertsitateak, besteak beste. Hainbat arlotan lan egiten du, hala nola berrikuntzan, hezkuntzan eta enpresen sorkuntzan.
Europa hegoalderako EIT Foodek duen egoitza duela bi urte jarri zen Bizkaiko Parke Tekonologikoan. Begoña Pérez Villarrealek, EIT Food erakundearen Europa Hegoalderako zuzendariak, “Eusko Jaurlaritzarekin hainbat programatan izandako lankidetza trinkoa” azpimarratu du, bai eta tokiko bazkideen garrantzia ere, hala nola Azti, Angulas Aguinaga, AN Taldea edo Mondragon Korporazioa.
Lotutako albisteak

Icónica, errotulua artelan bihurtzen denean
Arabako enpresa da kartelak fabrikatzen dituen Euskadiko azken enpresetako bat. Hain zuzen ere, bost hamarkada daramatza lanean eta teknika eta artisautza uztartzen ditu bere produkzioak

Surphasek merkatuan parekorik ez duen teknologia garatzen du eta gatzgabetzeko planten eraginkortasuna handitzea lortzen du
Donostiako ETEak, Europako Batzordearen 2,5 milioiko dirulaguntza lortuta, iragazkien egoera aurreikusten du denbora errealean; hala, geldialdi teknikoen % 60 murrizten du

Kimaiwi: “Gure proposamen teknologikoa balioztatzean eta nazioarteko turismo-industriaren aurrean proiektatzean zentratu gara”
Startup arabarrak online irtenbideak garatzen ditu turismo-sektorearentzat, eta hazkunde eta babes handia izan du bere bederatzi hilabeteko bizitzan.

IDDTEK: “Industriaren eta talentuaren arteko lotura gara”
Orain 20 urte Irene Rodríguez donostiarrak sortu zuen ETEa ingeniaritza arloko outsourcingean erreferentea da eta sektore estrategikoetan lan egiten duen talde sendoa eta proiektuak ditu abian.

NAW: “Gure abantaila lehiakorra 10 urte bitarteko kirol-oinetako minimalista eskaintzea da”
Silvia Echeverríak, NAWren sortzaileak, oinetako minimalistak postura-osasunean eta garapen biomekanikoan haurtzarotik helduarora arte nola eragin dezakeen azaltzen du.

Ezarri Mosaicos: “Enpresa baten egunerokoa lehiatzea, ikertzea eta bezeroei erantzunak ematea da”
Gipuzkoako enpresaren beirazko diseinuak 100 herrialdetan baino gehiagotan daude, eta nazioarteko transakzioak haren negozio-zifraren % 70 dira

Begoña San Miguel: “Oja-Remen trokelen diseinua menderatzea bilatzen dugu kalitatezko piezak prezio lehiakorrean eskaintzeko”
Ia 60 urteko ibilbidearekin, Gernikan sortu eta Zornotzan egoitza duen enpresak berrikuntza teknologikoaren eta dibertsifikazioaren alde egin du, estanpazio metalikoaren sektorean hazten jarraitzeko.

Isabel Urbano: “Novia Salcedo Fundazioarekin praktiketan dauden gazteen %60k kontratu bat lortzen dute”
Novia Salcedo Fundazioak 45 urte inguru eman ditu ikasketa-ingurunetik lan-mundurako trantsizioa errazten, prestakuntza praktiko ez-laboraleko programen bidez.

AIDTEC Solutions :“Ekintzaileak zaindu egin behar ditugu”
Nekazaritza jasangarriagoa lortzeko soluzioetan espezializatutako startuparen sortzaileetako bat da Izaskun Oribe

Naberan Sareak: “Hazinnovak enpresan pertsonen arteko harremanak hobetzen lagundu digu”
Gipuzkoako enpresak itsasorako arraste-sareak fabrikatzen ditu berrikuntza-elementu ugarirekin, artisau-lana eta teknologia aurreratua konbinatuz.