Luisa Villegas, Gaztaren Institutuko CEOa
Albisteak 27 ekaina, 2024

Gaztaren Institutuak gazta eta esne gordinaren aldeko apustua egin du, berrikuntzarako ibilgailu gisa

2018an sortu zen eta Donostian du egoitza. Prospektiba nortasun-ikur gisa erabiltzen du, eta 15 herrialdeetako erakundeei kalitatezko ekoizpena eta merkatuan duten kokapena bultzatzen laguntzen die.

Gaztaren Institutua oso espezializatuta dago esne gordinaren eta gaztaren inguruko prozesu teknologiko eta zientifikoetan, lehen mailako ekoizpen-sistemetan eta posizionamendu estrategikoan. “Bi elementu horiek unibertsalak dira, balio sozial, kultural eta ekonomiko izugarria dute. Enpresak horien aldeko apustua egin du etorkizuneko nekazaritzako elikagaien sistemaren eraldaketa bultzatzeko”, azaldu du Luisa Villegas Gaztaren Institutuko CEOak. 

Bere helburua kalitatezko gazta-ekoizpenei balioa ematea eta kalitate handiko gaztaren kontsumoa eta produkzioa handitzea da, balio-kate osorako modu jasangarri eta ekonomikoki bideragarrian. Horrela, hiru ildo estrategiko lantzen ditu: Zientzia, Teknologia eta Berrikuntza; Posizionamendu Estrategikoa eta Cheese Business Factory. 

Enpresa 2018an sortu zen, nazioarteko bazkideen hausnarketa estrategiko baten ondoren: sare global baten esperientziatik, Europan sede izanik, gazta eta esne gordina kokatzeko beharra ikusi zuten. “Uste genuen ezagutza eta balioa sortzeko aukera zela, eta, batez ere, teknologia- eta osasun-mailako adituen artean lotura bat ezartzeko aukera, ekoizleen eta erakunde publiko estrategikoen eta enpresa merkaturatzaileen behar globalak kontuan hartuta”, adierazi du Villegasek. Izan ere, Gaztaren Institutua SPRIren laguntzari esker sortu zen urte horretan, zehazki Ekintzaile-Txekintek programaren eta BIC Berrilan Gipuzkoaren bultzadaren bidez. 

Gaztaren Institutuak mota guztietako aholkularitza eskaintzen du, baita prestakuntza espezializatua eta I+G+B proiektuen garapena ere. CEOak azaltzen duen bezala, “une honetan kontinente desberdinetako erakundeekiko lotura eta proiektuen eta kontaktuen zorro garrantzitsuak erreferente egiten gaitu Nazioarteko Prospektiban”. Hala, mota horretako zerbitzuak eskaintzen zaizkie, besteak beste, esne-industriei, gaztandegiei, erakunde publikoei, prestakuntza-zentro publiko eta pribatuei, banaketa- eta logistika-enpresei eta ikerketa-zentro pribatuei edo teknologia-zentroei. 

Enpresaren proiektu nabarmenen artean, International Cheese Festival izeneko gaztaren inguruko nazioarteko ekitaldia nabarmentzen da. Bertan, hainbat jarduera egiten dira eta gaztaren nazioarteko lehiaketarik garrantzitsuena egiten da, World Cheese Awards, zeinaren Gaztaren Institutua Espainiarako idazkaritza teknikoa den. Gaur egun, lan “berritzaile eta ilusionagarria” egiten ari da Paraguain, bertako Industria eta Merkataritza Ministerioaren eta Caazapako Eskualdeko Gobernuaren eskutik. “Garrantzi oso interesgarria hartzen ari da Latinoamerikan, jakin-min berezia sortzen hasi baita beste herrialde batzuen artean, hala nola Brasil, Mexiko, Argentina edo Ekuador. Garatutako estrategiak transferitzea planteatzen ari dira eta esnearen sektoreari eta bufala esnea ekoizten duten arrazei lotuta daudenak Pilotu Proiektuaren laguntzarekin esperimentu gisa”, dio Villegasek. 

Etorkizunari begira, Gaztaren Institutua datozen 10 urteetarako plan estrategiko baten bidez ari da enpresa handitzeari ekiten. Gazta berrikuntza bereziko tresna gisa eta esne gordina eremu geografiko jakin bateko biodibertsitatearen enbaxadore onena izateko proposamena egitea du helburu. 

SPRI Taldeak laguntza integralaren bidez berrikuntza, ekintzailetza eta barne-ekintzailetza laguntzen ditu, ideiak merkatura modu arrakastatsuan irits daitezen. Aurrera, Basque Fondo, Bind 4.0, Ekintzaile edo Barnekintzailetza ekintzailetzarako laguntza-programen bidez egiten du hori.   

Lotutako albisteak

Lorra,  lau  hamarkada  inguru  Bizkaiko  nekazaritzako  elikagaien  kooperatibismoaren  funtsezko  zutabe  gisa 
31/03/2025 Berrikuntza

Lorra, lau hamarkada inguru Bizkaiko nekazaritzako elikagaien kooperatibismoaren funtsezko zutabe gisa 

Gaur egun, erakundearen lehentasuna zahartutako sektore honetako erretiroak ordezkatzea da, belaunaldi-erreleboaren bidez. 

NudgeXperience  Bilbon:  CX  eta  Portaera  Zientzien  ekitaldia
28/03/2025 Berrikuntza

NudgeXperience Bilbon: CX eta Portaera Zientzien ekitaldia

Zuzendariei eta gerenteei, Cx-eko arduradunei eta berrikuntza eta marketineko profesionalei zuzendua

Innobideak  Prestakuntza  prestatu  zure  lantaldea  balioan  lehiatzeko  eta  ez  prezioan
25/03/2025 Berrikuntza

Innobideak Prestakuntza prestatu zure lantaldea balioan lehiatzeko eta ez prezioan

Euskadiko ETEen % 60k berrikuntzaren alde egiten du, baina gehienek kostua murrizteko edo kalitatea hobetzeko egiten dute eta ez dute benetako abantaila lehiakorra sortzen merkatuan. Alabaina, berrikuntza ez da etorkizunean mantentzeko tresna soila, etorkizunean liderra izateko estrategia baizik. Horretarako, gakoa teknologia ez ezik, pertsonak, estrategia eta egokitzeko gaitasuna ere badira.

Utilmaik  tresna  industrial  aurreratuak  diseinatzen  ditu  ekoizpen  industriala  optimizatzeko
24/03/2025 Berrikuntza

Utilmaik tresna industrial aurreratuak diseinatzen ditu ekoizpen industriala optimizatzeko

Bizkaiko enpresak berrikuntza eta ezagutza teknikoa uztartzen ditu funtsezko sektoreetan mekanizazio-prozesuak hobetzeko, hala nola garraioan, makineria astunean eta aeronautikan.

Imanol  Rego,  Innobasque  Berrikuntzaren  Euskal  Agentziako  presidente  berria
19/03/2025 Berrikuntza

Imanol Rego, Innobasque Berrikuntzaren Euskal Agentziako presidente berria

Manuel Salaverriaren lekukoa hartu du. Salaverriak euskal ekosistema publiko pribatuaren balioa sustatzen jakin du, Euskadi garatzeko bide estrategiko gisa

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.