Pastelerías Martina de Zuricalday tradizioa da, kalitatea da, historia da, Bilboko hiribilduaren zati da, 193 urteko historiarekin Bizkaiko hiriburuko merkataritzarik zaharrena bihurtu dena. Ez dago Bilboko biztanlerik, ezta turistarik ere, bere lau dendetako erakusleihoei begira geratu ez denik, guztiak hiriaren bihotzean baitaude gainera.
Eta ze erakusleihoak! Euskadiko artisau-gozotegirik zaharrena eta Estatu mailan lehenetarikoa denak inork ez bezala ematen dio zentzua “Bilbokoa betidanik” esamoldeari; izan ere, ia bi mendetan sei gozogile-belaunaldik kutsua jarri dute milaka ekitaldi eta mota guztietako ospakizunetan.
Martina de Zuricaldayk bere ohiko lan egiteko modu tradizionala eta Martinak berak eskuz idatzitako maisu-errezeta sekretuak mantentzen ditu, eta bere lantaldeko pertsonek horiek egiten jarraitzen dute egunero, eskuz, Bilboko lantegian. Goizero, osagai natural onenak bakarrik aukeratzen dituzte; gozo bakoitza oratu, laberatu eta banan-banan apainduz. Eskuz eta su motelean, 1830etik beti egin duten bezala. Eta hori nabaritzen da.
Bere espezialitateen artean, gurinezko opila, arroz-pastela, txokolatezko palmera eta karolina (tamaina guztietan), bonba eta pastel-krema paregabea daraman pastel edo tarta oro nabarmentzen dira, baita trufa zoragarriak ere. Era berean, ezin dira ahaztu te-pasten hogeita bost barietate baino gehiago, Norvegiako bizkotxoa, aukera anitzeko pasteltxoak edo tarta handi eta erraziozkoak -gustu eta une guztietarako aukerakoak-, eta horien artean Espinaka tarta paregabe eta enblematikoa nabarmentzen da, sei familia belaunaldik Gabonak ospatu dutenarekin.
Martina de Zuricaldayk, halaber, urteko garai bakoitzean ohikoak diren postreak eta artisau-pastelak ditu bere produktuen artean; besteak beste, San Blas, Pazko, Halloween, Inauteri edo Gabonetako pastel tipikoak, San Valentin eguneko edo Aitaren edo Amaren egunetarako bereziak, eta horiek guztiek zapore ezin hobea dute.
Gabonetan aipatzekoak dira errege-opil paregabea, bere talde osoak maitasun handiz egindako Gabonetako saski ederrak eta Martina de Zuricaldayk XIX. mendean Ameriketatik ekarri eta egokitutako Soconuscoko eta Caracasko turroiak. Hari eta bere Soconusco turroiari esker, Bilboko turroia bezala ezagutzen da.
Hainbeste urtez tradizioaren, benetakotasunaren eta gaurkotasunera egokitzearen arteko oreka mantentzea ez da lan erraza izan; hala ere, Martina de Zuricaldayren ezaugarria da egiten duen guztiari hainbeste urte jarri dion maitasuna eta artisau-produktuarekiko errespetua, gozotegi historiko hau desberdin eta berezi bihurtu duena.
Lan hori ez da oharkabean igaro, eta hainbat aldiz saritu dute, hala nola 2013an Tradizioari emandako Etorkizuneko Sariarekin edo Bilbo hainbeste urte eztitu izanagatik 2015ean Bilboko Udalak emandako Bilboko sari ospetsuarekin.
Errekonozimendu berrienak 2021ean eta 2022an izan dira, Bizkaiko gastronomiaren bikaintasunaren sariarekin eta Bilbo hiriko ehun urtetik gorako merkataritza gisa aitortuta – Udalaren aldetik ere-, hurrenez hurren.
Izan ere, Martina de Zuricaldayk merezita irabazi du aitorpen bakoitza, 193 urte asko direlako, eta beste pertsona batzuk alaitzeko ilusio horri eustea gauza paregabea delako. Edozein ezbeharren aurrean eutsi egin dio eta bikaintasuna lortu du eguneroko lan nekaezinagatik.
Ia bi mende prozesu bera erabiliz, azken finean bere arrakastaren gakoa dena. Filosofia eta egiteko modua, bere edozein denda zapaldu bezain laster eta bere edozein produktu probatu bezain laster nabarmena dena. Jende askoren bizitzako egunik garrantzitsuenetako askotan egoteak indartu baino ez du egiten bezeroei buruz sentitzen duten harrotasun izugarria, beti maitasunik, zintzotasunik eta hurbiltasunik onenarekin tratatzen baitituzte.
Información sobre la empresa:
MARTINA DE ZURICALDAY BILBAO, con obrador y cuatro establecimientos en el centro de la ciudad y casi 200 años de historia, es además de ser el comercio más longevo de la Villa de Bilbao, también la pastelería artesanal más antigua de Euskadi. Con seis generaciones de clientes, su nombre es sinónimo de tradición, calidad, distinción, meriendas con los abuelos, caras pegadas a sus escaparates y felicidad en las celebraciones.
ETEentzako, merkatuak dibertsifikatzeko, atzerriko bekak, nazioarteko lizitazioak, itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak esportazioak sendotzeko, ezarpenak egiteko laguntzak edo nazioartekotzeko prestakuntza espezifikoa.
Interesgarria, ezta?