Khao Thai
Ekintzailetza
Albisteak 25 apirila, 2018

Khao Thai euskal startupak Thailandiako eskorpioiak, matxinsaltoak eta harrak saltzen ditu

Khao Thai abiarazi du, intsektu jangarriak saltzen dituen lehen euskal startupa: eskorpioiak txokolate beltzarekin, matxinsaltoak txokolate zuriarekin eta harrak txokolate esnedunarekin.

Bizkaian UPV/EHUko Kanpuseko ikasle eta ekintzaileen komunitatearen parte direnei laguntza eskaintzen dien ZITEK programak, berriki ekitaldi bat antolatu du bere aktibitatea ezagutarazteko, bereziki bi proiektu: WALDEN eta HOLA.

ZITEKen teknikari den Julen San Sebastiánek Patricia Draghici eta Ander Méndezi lagundu die oraingoan. Azken bi hauek, Lucía Dueñasekin batera, hasiera eman diote ekimen berezi bati: Nazio Batuen arabera, 1.900 intsektu-espezie jangarri existitzen dira. Ekintzailez osatutako gazte talde batek aukera hori aprobetxatu eta Khao Thai abiarazi du, intsektu jangarriak saltzen dituen lehen euskal startupa: eskorpioiak txokolate beltzarekin, matxinsaltoak txokolate zuriarekin eta harrak txokolate esnedunarekin.

Ekimena sortu zen Thailandiara eginiko bidaia baten ondoren, bertako naturaz eta gastronomiaz maitemindurik itzuli baitziren: “Itzuli ginenean gurekin ekarri nahi izan genuen Thailandia gogoraraziko zigun zerbait, eta maletan elefanterik sartzen ez zenez, hango gastronomiaren alderdi exotikoena ekarri genuen…” azaldu du Ander Méndezek, ekintzaile taldeko kideak.

Intsektu freskoak biltzen dituzte hazkuntza ekologikoko granja zertifikatuetan; gero garbitu egiten dira, xigortu eta lehortu; eta azkenik, online banatzen dira beren webgunetik. “Thailandian aukera gastronomiko bat gehiago besterik ez dira, okela bezain zaporetsua eta nutritiboa” adierazi du enpresaren sortzaileetako bat den Patricia Draghicik.

Europar Batasunaren Novel Foods (Elikagai Berriak) araudia 2018ko urtarrilean berritu zen, eta harrezkero, saltzeko eta kontsumitzeko onartutako produktuen zerrendan daude intsektuak. Estatuan nobedadea diren arren, aski jakina da intsektuen kontsumoa ohikoa dela Asiako hainbat tokitan eta Mexikon, eta Europako zenbait herrialdetan ere kontsumitzen dira, hala nola Frantzian, Erresuma Batuan edo Belgikan (duela hainbat urte hartu zuten neurri hori).

 

Almendra xigortuaren edo intxaur errearen zaporeak…

Eskorpioiak txokolate beltzarekin, horixe izango da ausartenentzako mokadua; zapore trinkoa du, almendra xigortuen antzekoa. Eskorpioiak ezten eta guzti jaten dira normalean, ardo beltzarekin bustita.

Ez da erraza azaltzea nolakoa den txokolate zuriarekin jaten diren matxinsaltoen zaporea; esan liteke intxaur egosi baten antza dutela. Esperientzia sentsoriala bonboi kurruskari bat jatea bezalakoa da, eta zaporea are indartsuagoa da Chardonnay moduko ardo batekin edo ardo-goxo batekin bustiz gero.

Harren kasuan, nola beren zaporea neutralagoa den, bere testura kurruskariak hartzen du protagonismoa eta, txokolate esnedunarekin batera, esperientzia paregabea bihurtzen da, bikain ezkontzen delarik garagardoarekin.

 

Proteina askoko elikagaia

Intsektuek proteina asko dituzte: 100 gramo intsektuk eta txahal-xerra batek proteina ekarpen berbera egiten dute, intsektuen %60 proteina baita. Bestalde, intsektuek omega3 asko dute, bai eta kaltzioa, burnia eta zinka ere.

Elikadura eta Nekazaritzarako Nazio Batuen Antolakundeak (FAO) kalkulatu du intsektuak munduko 2.000 milioi pertsonaren ohiko dietaren parte direla.

 

Informazio gehiagorako: www.khaothai.es  

Lotutako albisteak

NudgeXperience  Bilbon:  CX  eta  Portaera  Zientzien  ekitaldia
28/03/2025 Berrikuntza

NudgeXperience Bilbon: CX eta Portaera Zientzien ekitaldia

Zuzendariei eta gerenteei, Cx-eko arduradunei eta berrikuntza eta marketineko profesionalei zuzendua

Wake  Up!  Albiste  ekintzaile  batzuk  sarean  250324
28/03/2025 Up Euskadi

Wake Up! Albiste ekintzaile batzuk sarean 250324

Euskadiko talentu ekintzaile guztia. Wake up! -ek komunikabide eta sareko blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat egunero partekatzen du Linkedinen: ideiak, proiektuak, negozioak, startupak, enpresak etab.

Zabalik  dago  MAKE  IN!  Ekintzailetza  Industriala  programaren  4.  ediziorako  izen-emate  epea
24/03/2025 Ekintzailetza

Zabalik dago MAKE IN! Ekintzailetza Industriala programaren 4. ediziorako izen-emate epea

Apirilaren 25a izango da programan izena emateko azken eguna

Wake  Up!  Albiste  ekintzaile  batzuk  sarean
21/03/2025 Ekintzailetza

Wake Up! Albiste ekintzaile batzuk sarean

Euskadiko talentu ekintzaile guztia. Wake up! -ek komunikabide eta sareko blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat egunero partekatzen du Linkedinen: ideiak, proiektuak, negozioak, startupak, enpresak etab.

Foodtech  Startup  Forum  2025:  elikagaien  industriarako  berrikuntzaren  eta  teknologiaren  arloko  punta-puntako  irtenbideak
20/03/2025 Ekintzailetza

Foodtech Startup Forum 2025: elikagaien industriarako berrikuntzaren eta teknologiaren arloko punta-puntako irtenbideak

Elikagaien eta edarien sektorerako proiektu, irtenbide edo negozio eredu iraultzaileak aurkeztu nahi dituzten startupek apirilaren 1era arte ikustarazi ahal izango dute bere hautagaitza

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.