Euskadiko ETEntzako Eusko Jaurlaritzaren 2025 laguntzen plana.

Euskal enpresentzako laguntzak.

Onlineko jardunaldiak euskal enpresarentzat.

Filtra tu búsqueda

Berrikuntza Ekintzailetza Eraldaketa digitala I+G
Albisteak 6 uztaila, 2020

Ausolanek elikagaiak 3Dn inprimatzen ditu, adinekoentzako produktu testurizatuak hobetzeko

Faktore askok eragiten dute pertsonen elikaduran, zapore-aniztasunetik oroitzapenetara edo ikusmenera, esate baterako. Horren ondorioz, Ausolan euskal enpresak fabrikazio gehigarriko teknologiak txertatu ditu, elikagaiak irensteko arazoak dituzten adinekoen egoitzetan eta eguneko zentroetan haiek dituzten beharrei erantzuteko. 

Faktore askok eragiten dute pertsonen elikaduran, zapore-aniztasunetik oroitzapenetara edo ikusmenera, esate baterako. Horren ondoriozAusolan euskal enpresak fabrikazio gehigarriko teknologiak txertatu ditu, elikagaiak irensteko arazoak dituzten adinekoen egoitzetan eta eguneko zentroetan haiek dituzten beharrei erantzuteko. Ausolan kolektibitateentzako jatetxeetan espezializatuta dago eta elikagaiak 3Dn inprimatzen ditu, orain arte pureak zirenak haragi, arrain eta garnizio bihur daitezen. Azken helburua elikagaiak irensteko zailtasunak dituzten pertsonen bizi-kalitatea hobetzea da, formen eta zaporeen aniztasun handiagoarekin.  

I+Gko lantaldeak duen lan-ildoetako bat da hau. Mondragon Korporazioaren barruan dagoen enpresa honek hainbat produktu garatu ditu “adinekoen elikadurarekin kontuz ibiltzeko, ez gatza eta koipeekin lotutako alderdietan bakarrik, irensketa-arazoak konpontzen dituztenetan ere bai”, azaldu dute. Irtenbidea testurizatutako elikagaiak dira, baina horiek forma eta zaporeetan menu askotarikoagoak sor ditzaten, Ausolan 3D teknologiarekin ari da lanean, aurretik testurizatutako produktuek hartzen duten itxura gustagarriagoa izan dadin eta pertsonekin hobeto konekta dadin. Arrainekin eta haragi batzuekin egin dute lan, eta une honetan garnizioekin eta postreekin egiten dute lan.  

Teknologia konplexua da adinekoen egoitza batera eta ospitale batera eramateko. horregatik, Ausolanek merkatuan dauden moldeak ikusita,  urrats bat harago doazen moldeak sortzearen aldeko apustua egin du, moldekatzeko  konplexuagoak diren haragi edo arrainen ñabardurak betetzen dituztenak. “Izokin zaporea duen plater bat sor daiteke, baina dadotan edo bolatan aurkezten bada, horrek buruan eragina du; pertsonok izokinaren forma betidanik jan dugun zerbaitekin lotzen dugu, forma, zapore eta oroitzapen konkretu batzuekin; hori lortzerakoan sentsazioak eta jateko gogoa berreskuratzen laguntzen dugu. Lortzen baduzu, osasuna berreskuratzen duzu, pertsonen elikadura eta gastronomia ohiturak errespetatuz “, azaldu du Amaia Agirre Ausolaneko Berrikuntza eta Kalitate Korporatiboko arduradunak. 

Formaren ezaugarria da I+G taldeak lantzen duen alderdietako bat, baina ez bakarra: “Testurizatuak edo turmix dietak beti egon dira presente giza-osasun sektorean, baina zaila izan da nutrizio-elementuak orekatuta egotea, testurizatzeko prozesuak zati proteikoaren orekan eragiten baitu”, zehaztu du profesionalak. Lan egiten duten ildo nagusietako bat “testura egokiaren eta nutrizio-elementuen arteko oreka” lortzea izan da azkenaldian. 

Hirugarren bloke handia hidratazioarena da: adineko pertsonek deshidratatzeko arriskua dute, egarri gutxiago sentitzen dutelako. Horregatik, Ausolanek bere egunerokotasunean ura sartzeko modu berriak aurkitzeko lan egiten du, produktu komertzialen mende egon beharrik gabe (hautsak eta gelatinak, esaterako). 

Testura giza-osasuneko produktuen katalogo berri hori dagoeneko probatzen ari dira Arrasateko Aita Menni ospitalean eta Gurutze Gorriak Donostian dituen instalazioetan. Proiektua aurrera eramateko, Ausolanek Leartiker teknologia-zentroarekin lan egin du. Zentro honek elikagaiak garatzeko unitate bat du –haiekin sortu dira proteina-matrizeak –, bai eta polimeroen beste bat ere –moldeak sortzeko elkarlanean aritu dira–. Era berean, Basque Culinary Centerrekin (BCC) aurrera egiten ari dira Ausolanen zapore berrien inguruan. 

Horrela, Ausolanek ‘silver economyarekin lotutako proposamenak dibertsifikatzearen alde egin du, biztanleriaren zahartzearen ondorioz produktuak eta zerbitzuak garatzeko aukera ugari dituen segmentua. Baina ez hori bakarrik: “gure bezeroentzako eskaintza berritzailea garatzeko lan egiten dugu, baina baita familiei tresnak emateko ere, formula komertzialetatik kanpo produktuak egin ditzaten”. Etxeko errezetategi baten bidez bultzatu dute hori Aspacerekin, garun-paralisia duten pertsonei laguntza emateko erakundearekin, egoera horretan dauden pertsonek ere irensketa-arazoak baitituzte. 

SPRI Taldeak euskal enpresen I+G bultzatzen du tresnekin, aktiboekin, laguntzekin, lantalde eta aliantzekin, ikerketa sustatzeko eta teknologia berriak sortzeko. Hori dena Elkartek, Emaitek edo Hazitek bezalako programen bidez lortzen da, eta horien informazioa hemen dago eskuragarri. 

Lotutako albisteak

Diker,  osasungintzaren  sektorerako  injekzio  bidezko  plastikoetan  Euskadi  mailako  erreferente  bihurtu  nahi  duen  ETEa
25/02/2025 Berrikuntza

Diker, osasungintzaren sektorerako injekzio bidezko plastikoetan Euskadi mailako erreferente bihurtu nahi duen ETEa

Oiartzungo enpresa, gaur egun, batez ere automobilgintzaren eta elektronikaren sektorearentzat ari da lanean

Einnek,  bost  urte  etengabe  eboluzionatzen  sektore  elektriko-elektronikoan

Einnek, bost urte etengabe eboluzionatzen sektore elektriko-elektronikoan

Pandemia betean jaio zen enpresak eraldaketa digitalaren aldeko apustua egin du hasieratik, sektorean bereizteko; bideojoko bat ere sortzen ari da, ingeniaritzako eta muntaiako barne-prestakuntza teknikoa iraultzeko.

Enpresa  industrialen  eta  industria  adimendunean  espezialistak  diren  enpresa  digitalen  arteko  elkarlana  erraztuko  du  SPRI  Taldeak

Enpresa industrialen eta industria adimendunean espezialistak diren enpresa digitalen arteko elkarlana erraztuko du SPRI Taldeak

Enpresen Networkinga 2025 - Smart Industry kongresuaren 8. edizioa egingo dute martxoaren 26an, Bilbon, eraldaketa digitalari laguntzeko

Sintop  proiektuak  saldu  osteko  kudeaketa  optimizatu  du  etxebizitzen  eraikuntzan
24/02/2025 I+G

Sintop proiektuak saldu osteko kudeaketa optimizatu du etxebizitzen eraikuntzan

Construcciones Olabarri buru dela, plataforma adimendun bat garatu da obrak denbora errealean amaitu direnean gorabeherak erregistratzeko. Ekimenak SPRI Taldearen Hazitek Laguntza Programaren babesa jaso du.

INNKIA  startup  jaio  da,  enpresen  behar  zehatzetarako  Adimen  Artifizala
24/02/2025 Up Euskadi

INNKIA startup jaio da, enpresen behar zehatzetarako Adimen Artifizala

LABORAL Kutxaren eta IKERLANen eskutik sortu da startup kooperatibo aitzindaria, MONDRAGONen eta Eusko Jaurlaritzaren laguntzarekin.

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.