Plato Hola euskal startupa hautatu du SoSa Tel Aviv azeleratzaileak
Plato Hola baxera bat da, otordu bateko kaloria-kopurua gutxitu dezakeena. Bilboko Ingeniaritzako Goi Eskola Teknikoko lau ingeniari gaztek diseinatu dute proiektua. Patentatuta dago jada produktua
Duela urtebete eskas merkaturatu zuten, eta ikusmin handia sortu du Espainiako estatuan
Bi urteko ikerketaren emaitza da platera, eta zenbait nutrizionista adituren aholkularitza jaso du ikertzaile-taldeak. Naturaren prozesuak ditu inspirazio-iturri emaitzak, ikertzaile-taldeko kide den Ander Méndez ingeniariak adierazi digunez: “Itsas belakiei erreparatu genien. Izan ere, poroetatik elikatzen dira belakiak, interesatzen zaizkien substantziak selektiboki xurgatuz. Bada, prozesu hori aplikatu diogu guk plateraren gainazalari”.
Emaitza 1.500 bat arrail dituen portzelanazko gainazal bat da. Elikagaien gantza eta koipea atxikitzeko eta iragazteko daude diseinatuta poro horiek, eta , hala, soberako lipidoak bereizteko. Hartara, nabarmen gutxitzen du platerak irensten dugun koipe-kantitatea. “Zenbait dietistaren ikerketek frogatzen dutenez, Plato Hola erabiliz % 30eraino gutxitu daiteke platereko kaloria-kopurua, betiere elikagai-motaren arabera”. Gantz edo koipe gehiegi duten elikagaietarako dago bereziki pentsatua sistema; adibidez, jaki frijituetarako eta entsaladetarako.
Aurtengo urtarrilean merkaturatu zuten Plato Hola, EHUko Zitek azeleratzailearen eta Bizkaiko Foru Aldundiaren laguntzaz. Webgunearen bidez produktua saltzeari ekin eta berehala, farmazia-sektoreak produktuarekiko interesa adierazi zuen, soluzio dietetiko egokia zelakoan, eta gaur egun Espainiako estatuko 300 bat farmaziatan dago salgai. Saltoki handietako parafarmazietan ere jarri dute salgai, eta dagoeneko 10.000 aletik gora saldu dituzte.
SoSa Tel Aviv programan parte hartzeko hautatutako sei enpresa berrietako bat da aipatutako euskal startupa, Israelgo azeleratzaile horren eta Bizkaiko Foru Aldundiaren hitzarmen bati esker. Hori dela eta, proiektua bultzatzeko eta beste merkatu batzuetara bideratzeko aukera du enpresak. “Israel landare-olioaren munduko laugarren kontsumitzailea da; beraz, aztertu beharreko merkatu oso interesgarria da”, dio Ander Méndez ingeniariak.
Lotutako albisteak

Zabalik dago MAKE IN! Ekintzailetza Industriala programaren 4. ediziorako izen-emate epea
Apirilaren 25a izango da programan izena emateko azken eguna

Eusko Jaurlaritzak Bikaintek programa zabaldu du enpresetan ikerlariak kontratatzea sustatzeko
2025erako planak 5,7 milioi euroko aurrekontua du eta urtean 60.000 euro bitarteko dirulaguntzak eskaintzen ditu kontratazio bakoitzarentzat

Wake Up! Albiste ekintzaile batzuk sarean
Euskadiko talentu ekintzaile guztia. Wake up! -ek komunikabide eta sareko blog desberdinek argitaratutako albisteen hautaketa txiki bat egunero partekatzen du Linkedinen: ideiak, proiektuak, negozioak, startupak, enpresak etab.

Foodtech Startup Forum 2025: elikagaien industriarako berrikuntzaren eta teknologiaren arloko punta-puntako irtenbideak
Elikagaien eta edarien sektorerako proiektu, irtenbide edo negozio eredu iraultzaileak aurkeztu nahi dituzten startupek apirilaren 1era arte ikustarazi ahal izango dute bere hautagaitza

% 64 egin dute gora Eusko Jaurlaritzak SPRIren bitartez antolatutako IKT arloko prestakuntzara joandakoek
Enpresa Digitala ekimena 3 lurraldeetako bost gune fisikotan eskaintzen da eta ireki den azkena Ezkerraldekoa izan da, Abantoko campusean