Jakionek kontserbak egiten ditu hurbileko produktuen zaporea eta nutrizio-balioa nabarmenduz
1996an, Deba Garaiko ekoizle talde bat baserrietako nekazaritza jarduera berreskuratu eta bultzatzeko elkartu zen, ekoizpenak mantenduz eta bertan behera uzteko joera alderantzikatuz. Elkartze horren emaitza Jakion kontserba naturalen enpresa izan zen.
Enpresak marmeladak egiten hasi zen, eta Euskadiko nekazaritza-sektoreko kooperatiba nagusiekin bat egin zuen 2021ean, Jakion ingurumenarekin konprometitutako enpresa moderno eta berritzailea bihurtzeko. Baina ez du bere konpromisoa ahaztu: “kontsumitzaile berriari, kontzienteari, osasunaz eta jasangarritasunaz arduratutakoari, erantzuna emango dioten kalitate goreneko produktuak eskaintzen jarraitzea”, Susana Aiastui Jakioneko gerenteak azaldu duenez.
Denbora horretan zehar, Jakionek bere katalogoa dibertsifikatu zuen, merkatuko eskaeretara egokitutako erreferentzia berriekin. Errezeta “bakar eta berritzaileak” dituen portfolio berri bat da, arreta osasunean, balio nutrizionalean, jasangarritasunean eta km-0an jartzen duena. Propietate funtzionalak dituzten kontserbak dira, familiei dieta osasuntsua eta orekatua eramaten laguntzen dietenak, proteina edo zuntz iturri direlako, etiketa garbia dutelako, gehigarririk eta kontserbatzailerik gabe, eta azidotasun-zuzentzailerik edo lodigarririk erabiltzen ez dutelako. “Produktuak gure amonek egiten zutena gogorarazten dute, hurbileko produktuen zaporea eta nutrizio-balioa nabarmenduz”, azaldu du Jakioneko kudeatzaileak.
Azken merkaturatzeen artean, honako hauek nabarmendu behar dira: Foodie Marmelada, uztartze gastronomikorako pentsatua; Mermelada Plus, txiaz eta kinoaz egina, proteina begetalaren ekarpenari esker digestio edo muskulu osasuna hobetzen duena; Euskal Baserri Tomate Frijitua, %100 naturala, AOVErekin, eta lodigarri, kontserbatzaile, koloraztzaile, egonkortzaile eta azidotasun-zuzentzailerik gabe; edo merkatuko pasta-saltsa bakarrak Euskal Baserri ziurtagiriarekin, Boloñesa, Boloñesa Veggie eta Napolitana.
Gainera, bere produkzio-zentroa teknologia aurreratuko industria-planta berri batera eraman ondoren, kontserbak egiteko edo produktu berriak garatzeko zerbitzuak eman diezazkieke sektoreko beste enpresa batzuei. Adibidez, Jakion Eroski kooperatibarekin elkartu da –RIS Straight 2 Market nekazaritzako elikagaien berrikuntza proiektuaren esparruan, EIT Food Berrikuntza eta Teknologia Institutuak kofinantzatuta– kinoa duen kalabazin krema berria egiteko. Hori proteina-iturria da eta ez du kontserbagarririk, koloratzailerik eta lodigarririk. Ekoizpen-zentro berriak eta berrikuntza-taldeak tokiko eta estatuko merkatuko banaketa-kate nagusietara iristea ahalbidetzen dio.
Bere helburua, orain, Euskal Baserri ziurtagiria duen barazki krema eta salda sorta berria kaleratzea da, “euskal elikagaien industrian mugarri izango litzatekeena, horrelako ziurtagiria duten lehen krema eta saldak izango liratekeelako”, azpimarratu du Susana Aiastuk. Aldi berean, balio-kate osoan prozesu eta metodologia jasangarritasunak ezartzea da bere asmoa; izan ere, “jasangarritasuna funtsezko ardatza da gure estrategian, %100 birzikla daitezkeen beirazko ontzietatik hasi, eta energia-kontsumoa edo materialen erabilera murriztea helburu duten destrioen edo ekoizpen-prozesuen aprobetxamendura arte”.
Etorkizunari begira, produktu funtzional berriak garatu nahi ditu, osasunari eta jasangarritasunari dagokienez, “familiei dieta osasuntsu eta orekatua eramateko aukera emango dienak, jateko plazera alde batera utzi gabe“, Jakioneko gerentearen arabera. Osasunerako onuragarriak diren osagaiekin eta azukre, koipe eta gatz gutxiago duten formulazio berriekin egindako kontserbak.
SPRI Taldeak laguntza ematen dio euskal enpresari, laguntza-programen bidez, trantsizio teknologiko-digitala, energetiko-ingurumen-trantsizioa eta gizarte- eta osasun-trantsizioa errazteko. Aurkitu zure negozioaren beharretara hobekien egokitzen den programa.
Lotutako albisteak

Tecoplasek plastiko teknikoen eraldaketan erreferentzia gisa sendotzea du helburu
Bizkaiko enpresak industria-sektorerako eta uren tratamenduko sektorerako lantzen du material hori, eta akuikultura- edo elikagaigintza-sektoreetan duen posizioa handitzea esploratzen ari da.

Haizelur, nazioartekotzearen aldeko apustua egiten duen doitasun-mekanizazioaren arloko Debako ETEa
Enpresaren esportazioek SPRI Taldearen zibersegurtasuneko programaren dirulaguntza jaso dute eta negozioaren % 35era iritsi dira dagoeneko

Pradales Lehendakaria: “Gure Plan Industriala europar jarraibideekin lerrokatzen ari gara”
"Euskadi eragile garrantzitsua izan daitekeelako eta izan behar duelako prozesu horretan”

Euskadik bere automobilgintza sektoreko industria indartuko du errepideko garraioaren deskarbonizazio adimendunerako laguntza-programa berri batekin
Eusko Jaurlaritzak "Emisio Txikiagoko Ibilgailuak" laguntza-programa aurkeztu du Industriaren Defentsarako Taldearen baitan, euskal automobilgintzaren sektoreak egungo muga-zergen gerraren testuinguru globalean dituen erronkei erantzuteko

Euskadik bere aurrerapena sendotu du ingurumenaren babesean, airearen kalitatean eta isurketen murrizketan hobekuntza nabarmenak eginez, Ingurumen-koiunturari buruzko 2024ko txostenaren arabera
Euskadiko airearen kalitatea nabarmen hobetu da, zeren 2023ko egunen ia % 91k kalitate "ona" edo "oso ona" izan baitute

TECH friendly-k plangintza estrategikoa eta hiri-inguruneen eraldaketa digitala eta fisikoa uztartzen ditu
Bizkaiko enpresa hiriaren garapenean eta tokiko administrazio publikorako aholkularitza teknologikoan aritzen da.

Lansolar Ingenieros, bi hamarkada inguru abangoardiako irtenbideak eskaintzen trantsizio jasangarriagoa bultzatzeko
Bizkaiko enpresak hidrogenoarekin lan egiten hastea du helburu datozen hilabeteetan, energia fotovoltaikoa biltegiratzeko sistema gisa.

Euskadik Brasilgo itsas-sektore eolikoko erakunde nagusiak hartu ditu hango merkatuaren garapena bultzatzeko misioan
Flanders Investment & Trade eta Euskadiko Energia Klusterraren lankidetzaz antolatutakoa

Mikel Jauregi sailburuak eta PepsiCo-ko presidenteordeak enpresak Etxabarri-Ibiñako instalazioa “zero emisioko” munduko lehena izateko egin duen apustua aztertu dute
Elikagaien eta edarien multinazionalak Arabako Parke Teknologikoan instalatu du bere Hub Digital Globalaren zati bat, datuetan eta adimen artifizialean espezializatua.

Optimus3Dk neurrira egindako gailu medikoak landuko ditu Gregorio Marañón ospitalearekin batera
Arabako enpresak bidalitako Lorena Cros doktoreak 3D modelaketan, inplanteen diseinuan eta irudi medikoen segmentazioan lagunduko du.