Elikadurak planetako ur gezaren % 70 kontsumitzen du, eta industriak beste % 20. Testuinguru horrek kudeaketa hobetuko duten formulak bilatzera behartzen du, eta are gehiago munduko biztanleriaren hazkundearekin lotutako erronkak kontuan hartuta. Glasgowko Klimaren Goi Bilerarekin batera, ‘Water Academy’ hasi da, Europako Berrikuntza eta Teknologia Institutuak (EIT), Europar Batasuneko erakunde batek, bultzatutako ekimena. Ekimen honetan bere lau ezagutza-komunitaterekin lan egin du: EIT Food, EIT Climate-KIC, EIT Digital eta EIT Manufacturing, lehen hiru saioak antolatzeaz arduratu den erakundea, non 400 profesionalek parte hartu duten.
EIT Manufacturing-ek 65 erakunde baino gehiago biltzen ditu Europa osoan (unibertsitateak, ikerketa-institutuak eta enpresak). Mendebalderako egoitza (Espainia, Frantzia eta Portugal hartzen dituena) Donostiako Miramar Jauregian dago.
Europa hegoaldeko parte-hartzaileek online parte hartu dute antolatu diren jardunaldietan. Ekimen hau EITren programa zabal baten parte da, ‘Water Scarcity’ izenekoa. Saioak arazoak hurbilen dituztenen sektoreetara bideratu dira: nekazaritzako elikagaien arlora eta manufaktura-industriara.
Uraren zati handi bat alferrik galtzen da, eta arlo horretan hobetzeko oraindik lan asko egin behar da. Teknologia berriek, ureztatzea hobeto kudeatzeak, lehortearen aurkako lanek edo fabriketan ura birziklatzeak % 40 aurreztu dezakete nekazaritza- eta industria-sektoreetan. Horregatik, Europako Batzordea lanean ari da erronka horiei aurre egiteko eta herrialdetan, enpresetan eta etxetan neurri eraginkorragoak ezartzera laguntzeko.
Konponbide berritzaileak
Hizlarien artean, anfitrioiaz gain, Antoni Pijoanek, EIT Manufacturing West-eko zuzendari nagusiak, Maurizio Grivaken hitzaldia nabarmendu zen, IoT arloan espezializatua. IoTak eta biki digitalek uraren erabilerari, birziklatzeari, alferrik galtzeari eta berrerabiltzeari buruzko datuak biltzeko eta erregulazioen eta helburuen betetze-maila egiaztatzeko eskaintzen dituen aukerak aztertu zituen.
Era berean, Jennifer Moeller-Gullandek, arriskuen analisian adituak, Munduko Bankuarentzat eta hainbat multinazionalentzat lan egin du, eta bertaratutakoei uraren arriskuarekiko esposizioa eta finantza-inpaktu potentziala ebaluatzeko orientazioa eman zien, adibidez, udalerrietan eta turismoaren sektorean. Halaber, uretan aditua den Stella Tsani egon zen, eta enpresei EBko Uraren Esparru Zuzentarauak nola eragiten dien azaldu zuen. Zehazki, aukerak eta erronkak identifikatzen lagundu zuen.
Ekitaldiak arrakasta handia izan duenez, Water Academyk jarduera berriekin jarraituko du datorren urtean.
SPRI Taldeak laguntza ematen dio euskal enpresari, laguntza-programen bidez, trantsizio teknologiko-digitala, energetiko-ingurumen-trantsizioa eta gizarte- eta osasun-trantsizioa errazteko. Aurkitu hemen zure negozioaren beharretara hobekien egokitzen den programa.
ETEentzako, merkatuak dibertsifikatzeko, atzerriko bekak, nazioarteko lizitazioak, itzuli beharrik gabeko dirulaguntzak esportazioak sendotzeko, ezarpenak egiteko laguntzak edo nazioartekotzeko prestakuntza espezifikoa.
Interesgarria, ezta?