Vascolacek bigarren bizitza ematen dio gatzurari
Vascolac esne-enpresa bat da, behi eta ardi latx esnearekin hainbat produktu egiten dituena, bere soroetatik zuzenean bildutakoa. Duela gutxi, enpresek berrerabiltzearen eta birziklatzearen aldeko apustua egiten duten testuinguru batean, Bizkaiko enpresak, Leartiker zentro teknologikoarekin batera, gatzura alferrik ez galtzeko proiektu bat burutu du.
Gazta egiteko prozesuan esnea koagulatu ondoren ateratzen den frakzio likidoari gatzura deritzo. Vascolacek bere instalazioetan tratatu behar du likido hori, ibilgu publikora isuri ahal izateko eta, ondoren, araztegiak garbitzeko. Gatzura aprobetxatzeko asmoz, esne-edari hartzitua egin du Leartikerrekin lankidetzan. “Probiotikoa denez, gure flora elikatzen duen alternatiba likido osasungarria da”, azaldu du Javier Olmos Vascolaceko kontseilari delegatuak. Produktu hori dagoeneko merkaturatu da Eroski edo Carrefour bezalako supermerkatuetan, bestalde, egoitzetan banatu da.
Vascolac 1975ean sortu zen, Bilbon, esnekien banatzaile gisa. Enpresaren hazkundea zela eta, esnetik eratorritako produktuak egiteari ekin zion. Apurka, hazten joan zen bai ekoizpenean bai fakturazioan, eta 2000. urtean egungo instalazioetara lekualdatu zen: 9.000 metro karratu baino gehiagoko planta bat Zamudion. Urte batzuk geroago, inbertsio handiak egin zituen instalazioetan produktu sorta berriak sartzeko. Handiena 2018koa izan zen, 1,2 milioi euro bideratu baitzituen edangarrien lerro bat sartzera eta gaztagintzaren atala modernizatzera. “Hori mugarri garrantzitsua izan zen etapa berri honetarako, bi urte lehenago hasi baitzen administrazio-kontseilu berria eratzen”, azpimarratu du Javier Olmosek. Urteetan zehar, gora egin du erreferentzietan eta fakturazioan, eta ekoizpen-unitate berriak erosi eta batu ditu Vascolac Taldean sartzeko, adibidez, Berta eta Doncel markak, 2019an anexionatuak.
Bere produktu-gamari dagokionez: hainbat gazta mota ditu, hala nola Idiazabal, Gailla eta Berta gazta freskoa, edo Eusko Label; edangarriak, hala nola kefirra, esne kontzentratua edo gatzura edari probiotikoak; eta postreak, Doncel markaren pean merkaturatuak, hala nola gatzatuak, arroza edo frutadun ardi-jogurtak.
Bere merkatua Euskal Autonomia Erkidegoan zentratzen da nagusiki, baina Estatuko hainbat lekutan ditu bezeroak. Era berean, “urte batzuk daramatzagu Idiazabal gazta Europar Batasuneko eta Asiako herrialde batzuetara esportatzen, adibidez, Dubaira”, adierazi du kontseilari delegatuak.
Vascolacek hazten jarraitu nahi du enplegua sortzeko eta bere merkatuak zabaltzeko. Era berean, erreferentzia berriak sartzeko helburua du esne-alternatiba berriak hartuko dituen produktuen portfolioa lortzeko. Orain, “gure Eusko Label gazta sorta zabaltzen ari gara, bai barietatean bai formatuetan, linealetarako edari produktu berriak kaleratzeaz gain”, ondorioztatu du Javier Olmosek.
SPRI Taldea RIS 3 Euskadi estrategia abian jartzen duen eragileetako bat da, energiaren, fabrikazio aurreratuaren, bio-osasunaren eta nanozientziaren arloetan espezializazio adimenduna bultzatzeko.
SPRI Taldeak aukera ematen die euskal enpresei haien jardueraren berri emateko bere informazio-kanaletan. Zure proiektua gure gaiekin lotuta badago (I+G+b, digitalizazioa, internazionalizazioa, ekintzailetza, berrikuntza…), Zutaz mintzo gara ekimenean parte har dezakezu.
Lotutako albisteak

EatAmigo, ostalaritzako eskaerak automatizatzeko AA erabiltzen duen tresna
Gipuzkoako enpresak jatetxeekin, ostalaritza kateekin eta elikagai banaketa enpresekin egiten du lan estatu mailan, eta duela gutxi Mexikon lortu du lehen bezeroa.

Zabalgarbik denbora errealeko analisi-tresnekin modernizatu du bere azpiegitura
Besteak beste, biki digitala eta adimen artifizialean oinarritutako teknologiak ezartzeaz gain, lurrun-gainberogailu bat instalatzea du helburu enpresak, energia-eraginkortasuna eta jasangarritasun operatiboa hobetzeko ekimen estrategiko bat.

HIMUGI proiektuak mugikortasunean eta garraioan aplikazioak dituen hidrogeno-propultsio sistema bat lortu nahi du
Euskal erakundeen arteko partaidetza eta lankidetza handia du, eta SPRIren Hazitek programaren laguntza ekonomikoa jaso du.

Diseinua, estrategia eta helburua: horrela egiten du lan Dot.-ek, erakundeei aldaketarantz laguntzen dien kooperatibak
Hainbat bulego ditu gaur egun, eta krisi testuinguru batean jaio zen, sortzaileak hainbat eszenatokitara egokitzera behartu dituena.

Sei euskal ikerketa-erakundek bat egin dute ITTHACAn zahartze osasuntsua sustatzeko
Elkartek programak finantzatutako proiektu honek biomarkatzaileak, iragarpen-ereduak eta osasunaren zuzeneko monitorizazioa erabiltzen ditu.

MEPRO Medical Reproductive Solutions, gizarte-helburu teknologia: ugalkortasun maskulinoa berritzen
Gure helburua osasun-profesionalei eta bikoteei antzutasunaren erronkei aurre egiteko tresna berritzaile, seguru eta eraginkorrak eskaintzea da

Tecoplasek plastiko teknikoen eraldaketan erreferentzia gisa sendotzea du helburu
Bizkaiko enpresak industria-sektorerako eta uren tratamenduko sektorerako lantzen du material hori, eta akuikultura- edo elikagaigintza-sektoreetan duen posizioa handitzea esploratzen ari da.

Aloka, profesionalen artean ikus-entzunezko materiala alokatzeko plataforma
Gipuzkoako startup-ak hainbat ekipo eskaintzen ditu, hala nola kamerak, grabagailuak, mikrofonoak, droneak. Mobile World Congress-eko 4YFN biltzarrean parte hartu zuen, SPRI Taldeak kudeatutako stand batekin, webgunea inbertsore eta bezero potentzialei aurkezteko.

Haizelur, nazioartekotzearen aldeko apustua egiten duen doitasun-mekanizazioaren arloko Debako ETEa
Enpresaren esportazioek SPRI Taldearen zibersegurtasuneko programaren dirulaguntza jaso dute eta negozioaren % 35era iritsi dira dagoeneko

Metagra, mende erdiko berrikuntza automobilgintzarako hotzeko estanpazioan
Bergarako enpresa pieza konplexuen fabrikazioan sendotu da, jasangarritasunaren eta berrikuntzaren alde eginez.