Euskadiko ETEntzako Eusko Jaurlaritzaren 2025 laguntzen plana.

Euskal enpresentzako laguntzak.

Onlineko jardunaldiak euskal enpresarentzat.

Filtra tu búsqueda

Albisteak 5 apirila, 2024

Agiña Piperrak 20 urte baino gehiago piparrak landatzen “gure aitona-amonek egiten zuten bezala”

Gipuzkoako enpresak pipermin mota horretatik abiatuta egiten ditu bere produktuak, eskuz, modu tradizionalean eta ekologikoan. Bere ekoizpena, Eusko Label zigilua duena, Estatuan zein atzerrian saltzen da.

Iñaki eta Ibon bazkideek, 2002ko maiatzean, Ibarrako piparren beratze- eta artisuau-enpresa propioa eratu zuten Agiña Piperrak izenpean. Usurbilgo enpresa sortu zen “gure aitona-amonek egiten zuten bezala piparra modu tradizionalean lantzeko konbentzimenduarekin”, Iñaki Labaien enpresako bazkidearen esanetan. 

Bere lan guztia eskuz egiten du, bai landa-eremuan, bai ekoizpen-aretoan, eta bi laborantza mota burutzen ditu: tradizionala, bere ekoizpenaren %75 dena; eta ekologikoa, gaur egun %25 dena, baina pixkanaka handitzen ari dena. Bigarren laborantza-modu hori desberdina da: “lurrak bi urtez egon behar dira simaurtu gabe, eta ez dute ongarrien arrastorik izan behar. Bestalde, Eusko Jaurlaritzak ziurtatutako pipermin ekologikoaren hazia baino ezin da landatu”, azaldu du Agiña Piperrakeko bazkideak. Horrek Eusko Label zigilu aitorpena lortzea dakar. 

Agiña Piperrak merkatu nazionalean zein nazioartekoan mugitzen da. Estatu mailan, ekoizpenaren laurdena saltoki handietako hainbat kateren bidez merkaturatzen du, eta produktuen %60 tokiko eta eskualdeko banatzaileen bidez. Nazioarteko merkatuan, Europako hainbat herrialdetan dago, hala nola Frantzian, Norvegian edo Danimarkan. Gainera, batez ere Estatu Batuetan, Kanadan eta Japonian merkaturatzen ditu bere produktu ekologikoak, “merkatu zailak baitira haien osasun-arauengatik, batez ere Bio produktuak behar dituztelako”, azaldu du Iñaki Labaienek. Gaur egun, kanpo-merkatua enpresaren banaketaren %15 da. “Hazten doa, poliki, baina hazten doa, gure produktua oso baloratua baita atzerrian”. 

Bezeroek gehien eskatzen dituzten ekoizpen ekologikoko produktuak 314 piperra dituzten poteak dira. Modu tradizionalean ereindako produktuen artean, eskari handiena duten produktuak galoiak dira, 1.600 gramoko poteak, batez ere ostalaritzara eta jatetxeetara saltzen direnak. 

Enpresaren apustuen artean dago “produktu ekologikoa merkatuan finkatzea“, azpimarratu du Agiña Piperrakeko bazkideak. Era berean, Gipuzkoako enpresaren helburua da: “nazioartean haztea eta dagoeneko lan egiten dugun merkatuetan finkatzea”, bezeroak dibertsifikatzeko. “Zorrotza den arren, gure ekonomiari arnasa eman diezaiokeela uste dugu, produktuak merkatu nazionalean duen saturazioa dela eta”. 

Etorkizunari begira, produktu berriak sartu nahiko lituzke bere katalogoan, hala nola Arabako Errioxan landatutako olibekin egindako oliba-olio birjina estra, bere ekoizpena gelditu egin baitzen COVID-19aren pandemiaren ondorioz. Aldi berean, bere gilda eta piparra frijituak prestatzeko aukera aztertzen du. 

Euskal enpresen nazioarteko proiektuak bultzatzea da SPRI Taldearen helburuetako bat; izan ere, Basque Trade and Investment Nazioartekotzeko Euskal Agentziaren bidez, leihatila bakarraren bidez bere baliabide eta laguntza guztiak jartzen ditu enpresen eskura, adibidez Elkartu, Gauzatu edo BEINT eta Global Training Bekak.   

Lotutako albisteak

Egaña  Group,  zazpi  hamarkadako  historia  eta  nazioarteko  asmoak  dituen  Gipuzkoako  familia  enpresa
03/03/2025 Nazioartekotzea

Egaña Group, zazpi hamarkadako historia eta nazioarteko asmoak dituen Gipuzkoako familia enpresa

Aurten hiru enpresak lantegi berean batzeaz gain, atzerrian duten presentzia zabaltzea du helburu konpainiak.

EJE&CONeko  Nodo  Norte  VIII  Topaketa:  Mugarik  Gabeko  Profesionalak
26/02/2025 Nazioartekotzea

EJE&CONeko Nodo Norte VIII Topaketa: Mugarik Gabeko Profesionalak

Goi mailakoa topagune berria Bilbon eta talentu-harrobia Goi Zuzendaritzarentzat eta Administrazio Kontseiluentzat.

E&M  Combustion-ek  Chileko  meatzaritza  deskarbonizatzen  laguntzen  du  hidrogenoa  erabiliz,  Sprilur-en  Bildosola  Poligonotik

E&M Combustion-ek Chileko meatzaritza deskarbonizatzen laguntzen du hidrogenoa erabiliz, Sprilur-en Bildosola Poligonotik

Euskal ingeniaritzak hidrogenoaren errekuntzako I+G proiektu pilotu hau garatu du Chileko Gobernuarentzat.

Araniak  hazkundea  bizkortu  du  berrikuntzaren,  iraunkortasunaren  eta  eraldaketa  digitalaren  bidez
20/02/2025 Nazioartekotzea

Araniak hazkundea bizkortu du berrikuntzaren, iraunkortasunaren eta eraldaketa digitalaren bidez

Konpainiak Ipar Amerikan duen presentzia sendotu eta merkatu estrategikoetan lidergoa berretsi du

Prado  Silos  nazioartean  indartzen,  estrategia  eta  inbertsio  berriekin  hazkundea  bultzatuz
13/02/2025 Berrikuntza

Prado Silos nazioartean indartzen, estrategia eta inbertsio berriekin hazkundea bultzatuz

38 herrialdetan presentzia handituz eta 2025erako 9 milioi euroko kontratuak aurreikusiz

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.