I+G+B
Albisteak 8 ekaina, 2022

Bizkarrak  produktu-gama berritu du yaconarekin gozatutako eta azukrerik gabeko marmeladen eskutik

Tecnaliarekin elkarlanean limoi-marmelada sortu du eta gama guztia berritu du andetar tuberkulu yaconaren sustraia gozagarri gisa erabilita  

Bizkarra okindegi eta gozotegiaren lantegiak beste urrats bat eman du berritze aldera azukre erantsirik gabeko marmeladak sortu baititu, gozagarri gisa propietate ugariko andetar tuberkulu yaconaren sustraia dutenak. Hiru urtez Tecnalia Teknologi Zentroarekin elkarlanean garatu den eta Eusko Jaurlaritzak SPRI Taldearen Hazitek programaren bidez lagundutako proiektu baten emaitza da produktu berri hori.

Lankidetza horri esker, Bizkarrak azukre erantsirik gabeko marmeladak sortu ahal izan ditu, gozagarri intentsiborik erabili gabe eta landare-osagai naturalak soilik erabilita. Proiektuaren bitartez, limoi-marmelada bat sortu da, eta horrek lortu nahi izan diren ezaugarri organoleptiko eta nutrizional guztiak bildu ditu. Ondoren, errezeta hori lantegian egiten diren azukrerik gabeko marmelada guztietan erabili da. Guztira, marmelada-gamak sei barietate barne hartzen ditu: abrikot-, aran-, mugurdi-, marrubi-, limoi- eta mandarina-marmeladak. Horiek guztiak ohiko dendetan eta online dendan aurkeztu dira oraintsu.

Marmeladak betiko eran egiten dira, fruta freskoekin eta azukrea bere propietate guztietan ordezkatzen duten bi osagairekin: zuntz natural begetalarekin, testura eta kolorea lortzeko, eta yacon-sustraiarekin, gozagarri gisa, zaporea lortzeko.

Osagai horiek funtsezkoak izan dira, baita Tecnaliaren ekarpen nagusia ere: hainbat aukera aztertu ditu zentroak, Bizkarrarekin besoz beso lan egin du eta probak egin ditu emaitza lortu arte.

Produktua lortzeko, yaconaren sustraia erabili da, Andeetako mendikatean landu eta fruta edo zuku gisa kontsumitzen den tuberkulua, alegia. Sustraiak jan daitezke eta tuberkulu handiak ditu, kg 1 artekoak. Propietateak osagai hauen ondorio dira: probiotikoak, zuntza eta antioxidatzaileak ditu tuberkuluetan, eta sustraietan, B1, B eta C bitaminak, besteak beste.

Osagai horiekin limoi-marmelada bat sortu da azukre erantsirik gabe, Bizkarraren lantegian lehenago inoiz egin ez den zaporea. Ohikoa ez den barietate horretan ere berritu nahian, errezetaren xehetasun guztiak zehaztu dira zapore fresko eta zitikoa lortzeko, ahosabaian oso atsegina den gozotasun orekatu batekin. Izan ere, oreka hori gama berrituaren gainerako barietateetan ere antzeman daiteke, frutaren zapore naturala nabarmentzen dela.

Ekimen horrek beste urrats bat eman nahi izan du gozagarri naturalak dituzten espezialitateak egiteko, produktuaren kalitateari plusa dakarkioten osagai berriak erabilita, bai ahosabaian, bai bizitza erabilgarrian. Azukre erantsirik gabeko gozogintzaren alternatiba berrien garapenean kokatzen da, eta tradizioa eta berrikuntza batzen dituen Bizkarratarren lan egiteko filosofiarekin bat dator. Izan ere, filosofia horrek bultzatu du familia-enpresa hori 65 urteko ibilbidean bilakatzera eta Euskal Herriko eta Bizkaiko gozogintzaren erreferentzietako bat izatera.

Hiru urteko prozesua

Proiektuaren helburua izan da azukrerik gabeko marmelada naturalak egitea, “innoosagaiak” gehituta, hau da, ezaugarri bereziak dituzten elikagaiak, «super elikagaiak» deiturikoak. Ahal izan den neurrian, bertako lehengaien garapena ere izan da abiapuntu, eta bertako hornitzaileekin.

Hiru urte eman dira proiektuan, 2019tik 2021era bitartean, Bizkarrak eta Tecnaliak lau fasetan elkarrekin lan eginez, lankidetza estuan. Bi taldeek ondo baino hobeto ezagutzen dute lan egiteko modu hori, aurretik beste proiektu batzuk garatu baitituzte elkarrekin.

Marmelada horiek garatu izana proiektu handiago batean, AKTIBAL izenekoan, kokatzen da. Proiektu horretan enpresa-korporazio batek eta Tecnaliak, zentro teknologiko gisa, esku hartzen dute. AKTIBAL proiektuak Eusko Jaurlaritzaren laguntza du, SPRI Taldearen Hazitek programaren bidez, eta Eusko Jaurlaritzako Ekonomiaren Garapen eta Azpiegitura Sailak eta Eskualde Garapeneko Europako Funtsak diruz lagundu dute.

 

 

 

Lotutako albisteak

“Innovation  Land”  lelopean,  Euskadik  Transfiere  2025  Europako  zientzia,  teknologia  eta  berrikuntzarako  fororik  handienean  parte  hartuko  du
13/03/2025 I+G+B

“Innovation Land” lelopean, Euskadik Transfiere 2025 Europako zientzia, teknologia eta berrikuntzarako fororik handienean parte hartuko du

Euskadik presentzia nabarmena izango du programa ofizialean, Basque Research and Technology Alliance (BRTA) aliantzako, SPRI Taldeko, Tecnaliako eta ZITUko arduradunek parte hartuko baitute

TH  Company,  munduko  liderra  arrantza  sektorerako  makinetan  Mungiatik
10/03/2025 Nazioartekotzea

TH Company, munduko liderra arrantza sektorerako makinetan Mungiatik

Mundu osoko 500 atunketari baino gehiagok dute enpresa horren teknologia eta % 75eko merkatu-kuota du.

Infinite  proiektuak  kontakturik  gabe  monitorizatzen  du  egitura  aeronautikoen  bizi-zikloa
06/03/2025 I+G+B

Infinite proiektuak kontakturik gabe monitorizatzen du egitura aeronautikoen bizi-zikloa

Ideko zentro teknologikoak gidatutako proiektu europar honek mikrohariak erabiltzen ditu karbono-zuntzen egituren egoera kontrolatzeko, haien kalitatea ziurtatzeko, piezak sentsore kableatuekin hornitu beharrik gabe.

Vaillant  Groupek  aire-ur  bero  bonba  berri  bat  merkaturatu  du,  eraginkorragoa  eta  zarata-mailak  murrizten  dituena
05/03/2025 I+G+B

Vaillant Groupek aire-ur bero bonba berri bat merkaturatu du, eraginkorragoa eta zarata-mailak murrizten dituena

Behin Split proiektua amaituta, Europako merkatuan makinak merkaturatzen hasi da, eta 30.000 salmenta izatea aurreikusten du. SPRI Taldearen Hazitek Laguntza Programaren babesa jaso du.

Imanol  Pradales  Lehendakariak  etorkizuneko  abiazioa  bultzatuko  duen  ITP  Aero  zentro  berria  inauguratu  du
27/02/2025 I+G+B

Imanol Pradales Lehendakariak etorkizuneko abiazioa bultzatuko duen ITP Aero zentro berria inauguratu du

Imanol Pradales Lehendakariak eta Pedro Sánchez presidenteak ITP Aeroren ADMIRE zentroa inauguratu dute gaur goizean Zamudion, 24 milioi euroko inbertsioarekin eta 150 enplegu kualifikatu baino gehiagorekin. Zentro horrek berrikuntza eta jasangarritasuna sustatuko ditu hegazkingintzan Euskadin

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.