Leartiker proyecto seguridad alimentaria
I+G+B
Albisteak 2 otsaila, 2022

Euskal ikerketa proiektu berri batek 4.0 elikagaien segurtasuna bilatzen du

Leartikerrek burututa eta Elkartek programak finantzatuta, 2023an espero den emaitza nekazaritzako elikagaiak denbora errealean eta in situ aztertzeko gailu bat da, laginak laborategi batera bidaltzeko beharrik gabe.

Elikaduraren Munduko Goi Bileran, 1996an, honela definitu zen elikagaien segurtasuna: pertsona guztiek, une oro, behar adina elikagai fisiko, sozial eta ekonomiko, kaltegabe eta nutritibo, eskura izatea, eguneroko energia-premiak eta elikadura-lehentasunak asetzen dituztenak, bizitza aktiboa eta osasuntsua izateko. “Definizio hori askoz zabalagoa bada ere, egia da, gure gizarte garatuan, elikagaien segurtasunaz ari garenean, batez ere elikagaien kaltegabetasunean jartzen dugula arreta, hau da, jaten ditugun elikagaiek gure osasunean kalterik ez eragitea”, azaldu du Leartiker Esneki Zentroko arduraduna eta ikerlaria den Malen Sarasuak.

Zientziako, Teknologiako eta Berrikuntzako Euskal Sareak Markinako (Bizkaia) erakundea zentro teknologiko gisa izendatu zuen joan den maiatzean. Gainera, Leartiker, elikagaien eta polimeroen teknologian espezializatuta dagoena, Basque Research and Technology Alliance (BRTA) erakundera batu zen uztailean. Denbora honetan, Leartikerrek garapen teknologikoaren alde egindako apustuak, euskal enpresa-ehunaren lehiakortasuna hobetzeko funtsezko tresna den aldetik, sendotzen jarraitzen du, 2021aren amaieratik aurrera burutzen duen TECAM, ‘Elikagaien segurtasuna bermatzeko teknologia disruptiboak’, proiektuarekin, besteak beste.

Elkartek programak finantzatutako proiektu honen helburua da “elikagaien alergenoak eta mikroorganismo patogenoak monitorizatu eta kontrolatzeko irtenbide teknologiko berriak ikertzea, elikagaien balio-kate osoan segurtasuna bermatzeko”, azaldu du Sarasuak. Horretarako, “analisi azkarreko teknologia disruptiboak ikertuko dira, mikrofluidika digitalean eta adimen artifizialean oinarritutako sistemen bidez, alergenoak eta patogenoak in situ eta eramangarria den detekzio-gailu bat lortzeko ereduak sortzea ahalbidetzen dutenak”.

Garrantzia justifikatuta dago: elikagaiek transmititzen dituzten gaixotasunak, oro har infekziosoak edo toxikoak, bakterioek, birusek, parasitoek edo substantzia kimikoek eragiten dituzte, organismoan sartzen direnean uraren edo kutsatutako elikagaien bidez. “Ez da ahaztu behar ezintasun iraunkorra eta heriotza ere eragin ditzaketela. Kalkuluen arabera, urtero 600 milioi pertsona gaixotzen dira munduan (Europan, 10 biztanletik ia 1) eta 420.000 pertsona hiltzen dira kutsatutako elikagaiak hartzeagatik”, azpimarratu du Sarasuak.

Hori saihesteko, nekazaritzako elikagaien sektoreko enpresek sistema bat ezarri behar dute beren produktuen kalitatea bermatzeko, jatorritik azken produktura arte. Horretarako, arriskuak (biologikoak, kimikoak eta fisikoak) aztertu, kudeatu eta kontrolatuko dituen plan bat definitzen da. “Proiektuak abantaila handia dakar laborategiko metodo tradizionalei jarraituz analisiak egitearen aldean, denbora eta dirua aurrezten baitira”, dio ikertzaileak. Aurrerapenetako bat, hain zuzen ere, laginak laborategitik pasatu behar ez izatea izango da: “Merkatuan gaur egun alergenoak eta patogenoak kontrolatzeko eta detektatzeko dauden soluzioek zaildu eta moteldu egiten dute laginen bidalketa horren ondorioz in situ detekzio azkar bat egiteko aukera”.

Gainera, gailua 4.0 izango da, “hodeian adimen artifizialeko eredu iragarleetan oinarritutako kontrola izango lukeelako, baliozkotutako elikagaien kalitatearekin zerikusia duten alarmak sortuko lituzketenak. Horrela, produktuen segurtasunarekin lotutako erabaki garrantzitsuak eta azkarrak hartu ahal izango dira prozesatzean, eta kontsumitzaileen segurtasuna arriskuan ez jartzea lortuko da”.

Proiektuan, ziur aski 2023ko lehen seihilekoan amaituko dena, Leartikerrekin batera CEIT zentro teknologikoa eta Deustuko Unibertsitatea ari dira lanean. Gainera, Elika Nekazaritzako Elikagaien Segurtasunerako Euskal Fundazioak, Euskadiko Elikadura Klusterrak eta Artzai Gazta artzainen elkarteak hasieratik lagundu dute proiektua.

SPRI Taldeak euskal enpresen I+G bultzatzen du tresnekin, aktiboekin, laguntzekin, lantalde eta aliantzekin, ikerketa sustatzeko eta teknologia berriak sortzeko. Hori dena Elkartek, Emaitek edo Hazitek bezalako programen bidez lortzen da, eta horien informazioa hemen dago eskuragarri.

Lotutako albisteak

“Innovation  Land”  lelopean,  Euskadik  Transfiere  2025  Europako  zientzia,  teknologia  eta  berrikuntzarako  fororik  handienean  parte  hartuko  du
13/03/2025 I+G+B

“Innovation Land” lelopean, Euskadik Transfiere 2025 Europako zientzia, teknologia eta berrikuntzarako fororik handienean parte hartuko du

Euskadik presentzia nabarmena izango du programa ofizialean, Basque Research and Technology Alliance (BRTA) aliantzako, SPRI Taldeko, Tecnaliako eta ZITUko arduradunek parte hartuko baitute

TH  Company,  munduko  liderra  arrantza  sektorerako  makinetan  Mungiatik
10/03/2025 Nazioartekotzea

TH Company, munduko liderra arrantza sektorerako makinetan Mungiatik

Mundu osoko 500 atunketari baino gehiagok dute enpresa horren teknologia eta % 75eko merkatu-kuota du.

Infinite  proiektuak  kontakturik  gabe  monitorizatzen  du  egitura  aeronautikoen  bizi-zikloa
06/03/2025 I+G+B

Infinite proiektuak kontakturik gabe monitorizatzen du egitura aeronautikoen bizi-zikloa

Ideko zentro teknologikoak gidatutako proiektu europar honek mikrohariak erabiltzen ditu karbono-zuntzen egituren egoera kontrolatzeko, haien kalitatea ziurtatzeko, piezak sentsore kableatuekin hornitu beharrik gabe.

Vaillant  Groupek  aire-ur  bero  bonba  berri  bat  merkaturatu  du,  eraginkorragoa  eta  zarata-mailak  murrizten  dituena
05/03/2025 I+G+B

Vaillant Groupek aire-ur bero bonba berri bat merkaturatu du, eraginkorragoa eta zarata-mailak murrizten dituena

Behin Split proiektua amaituta, Europako merkatuan makinak merkaturatzen hasi da, eta 30.000 salmenta izatea aurreikusten du. SPRI Taldearen Hazitek Laguntza Programaren babesa jaso du.

Imanol  Pradales  Lehendakariak  etorkizuneko  abiazioa  bultzatuko  duen  ITP  Aero  zentro  berria  inauguratu  du
27/02/2025 I+G+B

Imanol Pradales Lehendakariak etorkizuneko abiazioa bultzatuko duen ITP Aero zentro berria inauguratu du

Imanol Pradales Lehendakariak eta Pedro Sánchez presidenteak ITP Aeroren ADMIRE zentroa inauguratu dute gaur goizean Zamudion, 24 milioi euroko inbertsioarekin eta 150 enplegu kualifikatu baino gehiagorekin. Zentro horrek berrikuntza eta jasangarritasuna sustatuko ditu hegazkingintzan Euskadin

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.