Leartiker
Albisteak 9 Azaroa, 2020

Leartiker animalia-jatorriko elikagaien nutrizio-kalitatea hobetzeko proiektu baten buru da

NUTFOOD animalien elikaduran hazi oleaginosoak sartzea ikertzen ari da, horietatik eratorritako produktuen kontsumoak pertsonen nutrizio-hobekuntzan nola eragiten duen aztertzeko

Leartiker zentro teknologikoak hobetutako nutrizio-kalitatea duten haragi- eta esneki-elikagaien kontsumoak pertsonen osasunean izan dezakeen eragina ikertzen du proiektu berri batean. NUTFOODek animalien elikaduran tokiko ekoizpeneko hazi oleaginosoen olioak eta opilak gehitzea proposatzen du. Horiek, “azken produktuaren nutrizio-kalitatea hobetuko dute, kontsumitzaileen osasunean onurak eraginez”, azaldu du zentro teknologikoak.

“Gaur egun, kontsumitzaileek gero eta elikagai osasungarriagoak eta naturalagoak eskatzen dituzte. Horregatik, elikagaien industrian, normalean, osasunerako onuragarriagoak diren elikagaiak birformulatzen lan egiten da, hain onuragarriak ez diren osagaiak murriztuz”, adierazi du Mondragon Korporazioaren Bizkaiko kooperatibak. Proiektu honetan, ordea, animalien elikadura da kontuan hartzen den esparru garrantzitsuena, horiek jaten dituzten lehengaien nutrizio-hobekuntzatik abiatuta, elikagai “osasungarriagoak” lortzeko.

Proiektua hiru ekintza-ildotan oinarritzen da: lehena, animalien elikaduraren azterketa, elikaduraren kalitatea optimizatzea helburu duena, produktu egoki eta osasungarri bat lortzeko; bigarrena, haragi- eta esneki-produktuen garapena; bertan, landutako elikagai “prototipoetan” (esnekiak eta haragiak) nutrizio- eta zentzumen-kalitatea mantentzen den aztertzen da; eta, hirugarrena, saiakuntza klinikoa, produktu prototipo horiek giza osasunean izan ditzaketen ondorio onuragarriak ikertzen dituena.

Horretarako, kooperatiba teknologikoan hazi oleaginosoen olioak eta opilak (hotzean prentsatua) lortzeko teknologiak dituzte, bai eta elikagaien prototipoak garatzeko instalazio pilotu bat ere. Aldi berean, lehengai guztien eta proiektuan zehar lortutako elikagaien nutrizio-profila “oso sakon” aztertzeko aukera ematen duten teknikak dituzte.

Nutfood abian jarrita, “hobekuntzak ematen dizkiogu nekazaritza-sektoreari, tokian ekoitzitako lehengai alternatiboak erabiliz, 2030erako Euskadiko Ekonomia Zirkularraren Estrategiaren ildoari jarraituz. Gainera, abeltzaintzan ingurumen-inpaktua murrizten laguntzen da, lehengai horien garraio-beharrak eta ardien metano-isurketa propioak murrizten baitira. Elikagaien industriak elikagai osasungarriagoak izatea ere ahalbidetzen da, haien osasunagatik gero eta kezkatuago dauden kontsumitzaileen egungo eskariari erantzuteko “, azaldu du Leartikerrek.

Berrikuntzaren aldeko apustu horrek interesa piztu du dagoeneko; izan ere, zentro teknologikotik diotenez, elikadura-kateko zenbait enpresak proiektuaren emaitzetan interesa dute, hala nola, lehen sektoreko hainbat eragilek, esnekiak eta haragiak eraldatzen dituzten enpresek, banaketa-enpresek eta Euskadiko Elikaduraren Clusterrak. “Nutfooden egingo diren esnekiek eta haragi-produktuek aukera ematen dute kalitate bereiziko produktuak balioesten dituzten merkatu berriak irekitzeko. Hori etiketa bereiziekin gauzatu liteke, kontsumitzailearentzat osasungarriak diren PUFA [gantz-azido poliinsaturatuak] eta antioxidatzaileak dituzten produktu-mota horietarako kalitate-marka edo label espezifiko bat sortuz “, hausnartu dute teknologia-zentrotik.

Leartikerrez gain, SPRI Taldearen ELKARTEK 2020 Programak babestutako proiektu honetan parte hartzen dute Neiker (BRTA euskal aliantzako kidea), EHU/UPV Metabolomips eta Tecnalia k, guztiak ere Zientzia, Teknologia eta Berrikuntzaren Euskal Sareko eragileak. Ikerketak 2020ko uda hasieran hasi ziren, eta 2021 amaieran bukatzea aurreikusita dago.

SPRI Taldeak euskal enpresen I+G bultzatzen du tresnekin, aktiboekin, laguntzekin, lantalde eta aliantzekin, ikerketa sustatzeko eta teknologia berriak sortzeko. Hori dena Elkartek, Emaitek edo Hazitek bezalako programen bidez lortzen da, eta horien informazioa hemen dago eskuragarri. 

Lotutako albisteak

Lehendakariak  I+Med  laborategiko  instalazio  berriak  bisitatu  ditu,  munduko  lehen  Nanohidrogel  Adimendunen  Institutu  Biomedikoa
18/03/2025 I+G+B

Lehendakariak I+Med laborategiko instalazio berriak bisitatu ditu, munduko lehen Nanohidrogel Adimendunen Institutu Biomedikoa

"Gure helburua da gero eta ikertzaile eta ekintzaile gehiago egoteko baldintza egokienak sortzea"

Bianditz,  esku-erremintak,  doitasuneko  piezak  eta  kautxuzko  injekzio-moldeak  fabrikatzen  dituen  60  urteko  enpresa
17/03/2025 I+G+B

Bianditz, esku-erremintak, doitasuneko piezak eta kautxuzko injekzio-moldeak fabrikatzen dituen 60 urteko enpresa

Irunen kokatuta dagoen konpainiak, azken urtean fakturazioa % 30 handitu duenak, SPRI Taldearen zibersegurtasun-programako laguntza jaso du

“Innovation  Land”  lelopean,  Euskadik  Transfiere  2025  Europako  zientzia,  teknologia  eta  berrikuntzarako  fororik  handienean  parte  hartuko  du
13/03/2025 I+G+B

“Innovation Land” lelopean, Euskadik Transfiere 2025 Europako zientzia, teknologia eta berrikuntzarako fororik handienean parte hartuko du

Euskadik presentzia nabarmena izango du programa ofizialean, Basque Research and Technology Alliance (BRTA) aliantzako, SPRI Taldeko, Tecnaliako eta ZITUko arduradunek parte hartuko baitute

TH  Company,  munduko  liderra  arrantza  sektorerako  makinetan  Mungiatik
10/03/2025 Nazioartekotzea

TH Company, munduko liderra arrantza sektorerako makinetan Mungiatik

Mundu osoko 500 atunketari baino gehiagok dute enpresa horren teknologia eta % 75eko merkatu-kuota du.

Infinite  proiektuak  kontakturik  gabe  monitorizatzen  du  egitura  aeronautikoen  bizi-zikloa
06/03/2025 I+G+B

Infinite proiektuak kontakturik gabe monitorizatzen du egitura aeronautikoen bizi-zikloa

Ideko zentro teknologikoak gidatutako proiektu europar honek mikrohariak erabiltzen ditu karbono-zuntzen egituren egoera kontrolatzeko, haien kalitatea ziurtatzeko, piezak sentsore kableatuekin hornitu beharrik gabe.

Joan blogera

Jarrai gaitzazu

Kanal espezializatuak eta eguneroko gaurkotasuna gure sareetan.